България сутрин

От 06,30 до 9,30

Водещи:

Гергана Венкова и Златимир Йочев

Изпълнителен продуцент:
Деница Нейчева

Продуцент:
Ралица Пътникова

Орторексията - мания за здравословно хранене, която разболява

Ако консумираме риба, ние взимаме всички необходими вещества за нашето тяло, уточни проф. Донка Байкова
Публикувана: От:

"Когато човек започне да отделя прекалено много време, за да обмисля менюто си и да си прави хранителен план. Когато се страхува да влезе в заведение, защото няма да му донесат добра храна, тогава той трябва да се замисли защо е това вманиачаване и веднага трябва да вземе мерки. Всичко това по-късно прераства в зависимост". Така проф. Донка Байкова, специалист по хранене и диетика, коментира темата за орторексията в студиото на "България сутрин".

Това хранително разстройство засяга все повече хора в България - около 200 хил. души. Кога здравословното хранене се трансформира в болно състояние и как да се предпазим от тази мания?

Още по темата

 

По думите на професора, отказвайки да консумираме мляко, ние можем да си набавим калции от сусамово семе или риба и така няма да има недостиг на нужните за организма ни вещества.

"Ако консумираме риба, ние взимаме всичко необходимо за здравословния начин на живот. Трябва да даваме на децата свободен достъп до всички храни, трябва да имат възможност да си набавят всички хранителни вещества", каза още Байкова пред Bulgaria ON AIR. 

Според Костадин Георгиев - Калки орторексията се гради на психическа основа.

"Правилното хранене е нещо много полезно, но само тогава, когато не се вманиачаваш. Когато хората са по-млади и нестабилни, по-лесно могат да стигнат до болестно състояние", уточни Калки.

Според него хората искат да живеят здравословно, но в същото време не могат да си намерят зеленчуци, в които да няма нитрати и пестициди.

"За да имаме здрави зъби, ние трябва да ядем храни, които самопочистват зъбната основа. Това са ябълки и моркови", посочи той.

Калки отбеляза, че основният проблем е с какво се храни българинът, което зависи в голяма степен от държавната политика.

Коментари ( 0 )