България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Раковски пред епидемия – родители спират децата си от училище

Ваксината струва 100 лв. и с нея драмата приключва, посочи доц. д-р Атанас Мангъров пред Bulgaria ON AIR

24.11.2017 | 08:09 Редактор: Иван Берберов
Раковски пред епидемия – родители спират децата си от училище

Продължават притесненията на родители и ученици в община Раковски, след като над 80 човека, предимно деца, бяха регистрирани с хепатит А. Вчера родители поискаха затваряне на училища и забавачници в общината, заради опасното инфекциозно заболяване, което поразява все повече деца.  

Вчера в града се срещнаха Общинската администрация и Здравната инспекция, за да обсъдят какви мерки трябва да се вземат, за да се предотврати евентуалната епидемия. 

"Всяка година има по няколко хиляди болни от хепатит. Случилото се в Раковски е следствие от натропало се неваксинирано население. За да се зарази човек от хепатит А трябва да има досег до човешко фекално нарушаване. За да се зарази човек от човек трябва да има много грубо нарушение на личната хигиена. Има ваксина за хепатит А и ако се направи – драмата приключва", обясни завеждащият детското отделение на Инфекциозната болница доц. д-р Атанас Мангъров. 

Според него родителите няма да опазят децата си, като не ги пускат на ходят на училище или забавачница. 

"Инкубацията на вируса е около 45 дни. Всеки случай на хепатит А струва на НЗОК около 1000 лева. А ваксинацията струва около 100 лева. Не е възможно боклуците и нерегламентираните сметища да са виновни за развитието на инфекцията", поясни медикът пред репортера на Bulgaria ON AIR Димитър Димитров.

От общината в Раковски обещаха, че ще бъдат осигурени дезинфекционни материали за всички семейства, които не могат да си ги позволят. Медикаментите ще бъдат раздавани посредством родителски срещи в забавачници и училища в града и общината. От РЗИ Пловдив съобщиха, че се очаква през декември да бъде пикът на заразени.