България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Златен шанс или повече отговорности за БПЦ ще бъде признаването на Македонската?

Политиката да не се намесва, отсече Тивериополският епископ Тихон

23.11.2017 | 09:05 Редактор: Василена Василева
Златен шанс или повече отговорности за БПЦ ще бъде признаването на Македонската?

Политиката не бива да се намесва в решението на Българската православна църква относно признаването на Македонската. Друг е въпросът, че ако подкрепим искането на югозападната ни съседка ще бъдем натоварени със съответните отговорности, посочи в студито на "България сутрин" Тивериополският епископ Тихон.

След като Македонската православна църква поиска да признае Българската като църква - майка, темата намери огромен отзвук в българското социално-медийно и обществено пространство. А въпросите продължават да валят - ще изтървем ли исторически шанс за майчинство на македонската църква?

"Не бива да разглеждаме подобни дела като важни и съдбоносни политически решения. Църквата трябва да се ръководи от това какви биха били последствията за вярващите", допълни още  епископ Тихон.

Пред Bulgaria ON AIR народният представител от "Обединени патриоти" Александър Сиди коментира, че за България това е един, по думите му "златен шанс" за страната ни да ревизира историята си.

"Решението ще бъде разгледано на една от най-черните дати в историята ни - 27 ноември. На този ден през 1919 година е подписан Ньойският мирен договор. През последните няколко месеца страната ни работи активно върху това историческата справедливост в Западните Балкани да   възтържествува. Доказателствата са налице - българското малцинство в Албания бе признато и подписахме Договор за добросъседство с Македония", посочи Александър Сиди.