България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Експерти: Най-лошото в Турция е да те свържат с терористи срещу Ердоган

Ситуацията със задържаните българи е доста сложна, смятат Мехмед Юмер и Георги Димов

22.11.2017 | 09:01 Редактор: Велислав Филипов
Експерти: Най-лошото в Турция е да те свържат с терористи срещу Ердоган

Журналистът Мехмед Юмер е категоричен, че най-лошото нещо, което може да ти се случи в момента в Турция, е да те свържат с терористична организация, бореща се срещу режима на Реджеп Ердоган.

Вчера турските власти в Одрин заловиха петима души, заподозрени за връзки с организацията на проповедника Фетхуллах Гюлен, при опит да влязат нелегално с микробус в България. Арестувани са и трима български граждани, които според турските гранични служби им помогнали за прехвърлянето.

"Това, както много други задържания, ще бъде използвано като вътрешна пропаганда в Турция. Режимът и империята на страха в момента генерира бежански поток и пълни затворите след опита за преврат", коментира още журналистът в студиото на "България сутрин".

Според бившия ни генерален консул в Одрин Георги Димов, Турция ще преиначи техните действия и задържаните ще бъдат изкарани като терористи, а не като обикновени престъпници. Това много ще повлияе на техните присъди.

"Държавата Турция определя задържаните като терористи, но за нас и за целия свят това е само една престъпна група. Сега настъпихме "гюленистка мина". Лятото, когато бяха задържани двете българки, настъпихме мина на ПКК. Наказанието ще бъде много голямо, защото потъпрпевшите ще бъдат обвинени за съучастници на самите гюленисти", коментира още бившият генерален консул в Одрин.

Според Димов ситуацията със задържаните е много сложна, защото Турция не изпълнява международните конвенкции, според които трябва да се уведоми консулството на България, че тези хора са арестувани и в срок от 48 часа да се назначи адвокат. 

"Турция трябва да уведоми страната ни, за да се осигури адвокатска защита, но това не се случва. Тези хора все още стоят без адвокат и без да се виждат с близките си", коментира още той пред Bulgaria ON AIR.

Гостите уточниха, че все още положението на задържаните не е ясно и може би през този случай ще се разбере в голяма степен каква е ситуацията в Турция. 

Вижте видеото с целия разговор.