България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Бизнес дама или домакиня? Журналист: Семейство пред кариера!

Навремето разводите бяха минимални, а сега децата растат във враждебна среда, подчерта актьорът Александър Дойнов

22.11.2017 | 10:42 Редактор: Иван Берберов
Бизнес дама или домакиня? Журналист: Семейство пред кариера!

Домакиня или кариеристка е българската модерна жена? Проучване на "Евробарометър" сочи, че 81% от българите смятат, че ролята на жената е да бъде домакиня и да поддържа домашното огнище, а очакванията за мъжа са да изкарва пари. 

"Това е много вярно и доказва здравомислието на българския народ. Ако една жена не си концентрира енергията върху домашното огнище, тя ще работи в бизнеса на някого друг. Ако изкарваш хубави пари и имаш добра кариера – това означава, че семейството страда. Жените, които изберат кариерата, започват да плачат когато станат на 45 г. и осъзнаят, че нямат семейство", категорична бе журналистът Нора Стоичкова. 

Личният съвет на Стоичкова е жените да изберат да вложат енергията си в създаване на стабилно семейство, отколкото изграждане на самостоятелна кариера. 

"Ако нямаш икономическа или финансова самостоятелност като жена, то ти си нищо. Или избираш едното, или избираш другото. Но ако избереш кариерата, ще съжаляваш, че нямаш семейство. Мъжете са по същия начин", категорична бе тя в студиото на "България сутрин".

Към разговора за ролята на жената в социалната среда и семейството се присъедини и актьорът Александър Дойнов. Според него има биологични особености, които не могат да бъдат заобиколени. 

"Може да звучи патриархално, но когато семейството беше така – разводите бяха минимални. Сега децата растат във враждебна среда. По-добре е жената да си знае мястото. Може ли мъжът да кърми? Не!", посочи той пред Bulgaria ON AIR.

Дойнов предложи иронично парламентът да се състои от 240 представители на женския пол, тъй като така по негови думи ще могат хем кариера да имат, хем семейство да отгледат. 

"Те така или иначе в парламента работят по 3 дни в седмицата", отсъди актьорът.