България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Синдикат "Огнеборец": За пореден път - оптимизацията започва отдолу нагоре

Един пожарникар трудно може да извършва евакуация, отсече Венцислав Станков по повод промените в закона на МВР

16.11.2017 | 09:11 Редактор: Жанета Нейкова
Синдикат

За пореден път оптимизацията започва от изпълнителния състав, а не отгоре надолу. Така коментира решението на правителството за промени в закона на МВР президентът на Синдикат "Огнеборец" Венцислав Станков.

Гостът в студиото на "България сутрин" повтори думите в отвореното писмо на синдиката, че с промяната на нормата се застрашава живота както на пожарникарите, така и на гражданите. 

Измененията в закона за МВР предвиждат в населени места с до 5 хил. жители да се гасят пожари в  екипи по двама души. Това обаче застрашава живота и здравето както на огнеборците, така и на онези, на които те помагат. Това се казва в отвореното писмо на Синдикат "Огнеборец" до медиите, държавните институции и парламента. 

Досегашната норма предвиждаше екипът да бъде от трима души, независимо броят на жителите и типа населено място.

Венцислав Станков изброи причините, поради които е важно екипът да бъде повече от двама пожарникари, дори и повече:

"Единият служител е водачът на специалния автомобил на мястото на произшествието.Другите двама пожарникари, които извършват пожарогасителни и спасителни действия не могат да евакуират хора, да разузнават, без да бъдат двама", обясни синдикатът.

По думите му така се нарушават вътрешноведомствените актове, регламентиращи безопасността на служителите.

"Ние работим при условия на голяма задименост, ниска видимост, при опасност от срутвания. По време на евакуация на пострадал гражданин, сам пожарникар много трудно може да извърши задълженията си", категоричен бе Станков пред Bulgaria ON AIR.

Той подчерта, че минимумът от трима пожарникари екип е залегнал в целия Европейски съюз, като на места в Европа служат и до 6 служители.