България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Надзирателите отново на протест – искат 20% увеличение на заплатите

Затворите се охраняват с малко на брой и силно демотивирани хора, уточни Ивайло Григоров пред Bulgaria ON AIR

15.11.2017 | 08:47 Редактор: Иван Берберов
Надзирателите отново на протест – искат 20% увеличение на заплатите

Служителите на затворите остават непримирими с ниските заплати и неподходящите условия на труд и отново подхващат протест. Символ на демонстрациите им са лентички с националния трибагреник. 

"Искаме уеднаквяване на плащанията спрямо МВР. Това ще рече 20% увеличения на заплатите на двете дирекции – Главна дирекция "Охрана" и Главна дирекция "Изпълнение на наказанията". Искаме по-добри условия на труд, тъй като в момента са на санитарния минимум. Не можем да говорим за сблъсък с МВР, тъй като ние искаме уеднаквяване", обясни Ивайло Григоров от Синдиката на служителите в затворите.

В студиото на "България сутрин" Григоров заяви, че неудобните въпроси ще бъдат насочени главно към финансовото министерство, тъй като сектор "Сигурност" бил крайно недофинансиран, а на него се държала силата на държавата. И добави, че в многобройните им разговори с отделните институции срещат разбиране, но не и пари. 

"Нашите протести са за догонване на инфлацията, а не за забогатяване. Получаваме между 700-800 лева заплата. За всяка позиция в местата за лишаване от свобода се преминават редица тестове за по-висока от средната интелигентност и психическа подготовка. Не бихме престъпили закона и не бихме спрели да изпълняваме длъжностите си", категоричен бе гостът пред Bulgaria ON AIR.

Ивайло Григоров подчерта, че по незнайни причини не е сключен договор за застраховка на всички служители в ГД "Изпълнение на наказанията".

"Затворите се охраняват с малко хора, които не са мотивирани да работят и са силно технически необезпечени!", посочи той.