България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Фалшивите новини създават климат на страх и напрежение сред обществото

Френският журналист Жак Пезе коментира пред Bulgaria ON AIR въпроса с т.нар. "fakenews" и влиянието им над хората

15.11.2017 | 09:21 Редактор: Велислав Филипов
Фалшивите новини създават климат на страх и напрежение сред обществото

"Фалшивите новини създават климат на страх и напрежение в дългосрочен план. Те предизвикват отхвърляне на елитите и провокират определен песимистичен дискурс, който тласка хората в обятията на популистките партии". Така френският журналист Жак Пезе коментира пред репортерката на Bulgaria ON AIR Цветана Балабанова въпроса с фалшивите новини и влиянието на невярната информация над обществото.

Пезе всъщност работи като фактчекър за в. "Либерасион" и германската информационна платформа "Коректив". Той проверява всички новини и твърдения, появили се в публичното пространство, преди да бъдат публикувани в медиите.

"Във Франция политическата култура се основава на противопоставянето. Една партия взима властта и управлява по свой маниер, а опозицията критикува правителството. В Германия политическата култура е тази на коалициите - там няколко партии се споразумяват да управляват заедно и избягват да си противоречат", отбеляза журналистът.

Той споделя, че всеки сериозен журналист проверява своите факти и новини, но проблемът в днешно време е количеството на информацията. Вече има прекалено много медии и твърде голямо количество истории, които се разпространяват, и не всеки има нужното време за проверка.

"Във Франция 30 редакции се обединиха в борбата срещу фалшивите новини по време на политическите избори в страната, но това си има цена. Определен брой хора, които да се занимават с проверка на фактите през цялото време. Не е сигурно, че медиите имат подобен ресурс или, че те биха се лишили от няколко свои журналисти, които да извършват тази дейност", каза още Пезе пред Bulgaria ON AIR.

Очаквайте видео.