България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Фалшив грип няма! Очаква се нормална грипна епидемия, успокои медик

Въпреки това трябва да сме нащрек за мутирали вируси, посочи проф. Тодор Кантарджиев

15.11.2017 | 08:04 Редактор: Иван Берберов
Фалшив грип няма! Очаква се нормална грипна епидемия, успокои медик

Характерният за есента грип се бави, тъй като е по-топло и хората на са принудени да се събират в затворени пространства. Такова нещо като фалшив грип, от който мнозина се били оплакали, няма. Циркулация на грипни вируси в момента няма, но има парагрип 1. Това отбеляза директорът на Националния център по заразни и паразитни болести проф. Тодор Кантарджиев.

"Официалната статистика по заболяемост свързана с грипните настинки не показва по-различни данни от миналата година. Това забавяне не е опасно. Обикновено циркулациите на сезонните вируси започват към ноември, разпространяват се декември и пикът е януари. Очакваме нормална грипна епидемия, но винаги трябва да сме нащрек за мутирали вируси", обясни медикът в студиото на "България сутрин". 

По негови думи разковничето на тези заболявания е добрата хигиена на ръцете, повече витаминозна храна и избягване на вече болните. Разговорът обхвана и новите огнища на птичи грип в страната. 

"Това е типична ветеринарна инфекция. Нашата страна е на пътя на прелета на птиците. Когато те мигрират - донасят вируси. От птичи грип умират само тези, който живеят много близо или заедно с птици", подчерта проф. Кантарджиев пред Bulgaria ON AIR.