България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Кметът на Банско иска помощ от екоминистерството за втори лифт

Проблемът е национален, категоричен бе Георги Икономов пред Bulgaria ON AIR

14.11.2017 | 08:44 Редактор: Василена Василева
Кметът на Банско иска помощ от екоминистерството за втори лифт

Кметът на Банско Георги Икономов внесе в Министерството на околната среда и водите искане за приключване на започнатата през 2013 г. процедура по частично изменение на сега действащият План за управление на Национален парк "Пирин".

"Проблемът е не само за Банско и региона, той е национален. Необходимостта да се построи втори кабинков лифт в ски зоната е сериозна, а това може да се случи само след промяна на сега действащия план за Пирин. Към момента той забранява изграждане на нови лифтове в ски зоната", посочи в студиото на "България сутрин" Георги Икономов.

По думите му приемането на новия план, разработван близо 5 години, е блокирано от съдебни дела, чието окончателно решаване ще продължи доста дълго във времето.

Пред Bulgaria ON AIR кметът на Банско бе категоричен, че атаките срещу построяването на втори кабинков лифт не са базирани на никакви разумни екологични аргументи и навеждат на мисълта, че става въпрос за обслужване на чужди интереси.

Припомняме, че вчера местни жители и представители на туристическия бизнес в курортния град излязоха на протест с искане за втори лифт и повече ски писти. Природозащитниците от своя страна обясниха, че проект за втори лифт няма нито в стария, нито в новия устройствен план, а за да се реши проблемът предлагат да бъдат увеличени работното време и капацитетът на съоръжението.