България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Столичната община реши: Изграждаме "Бронзовата къща"!

В София липсва съвременното изкуство, а трябва да се насърчава, каза архитект Атанас Захариев

10.11.2017 | 09:45 Редактор: Иван Берберов
Столичната община реши: Изграждаме

Съветът на Столичната община взе решение с 44 гласа "за" на мястото на мавзолея да се изгради инсталацията "Бронзовата къща", дело на Пламен Деянов и финансирана от австрийското правителство.

"Това е временна художествена инсталация. Според наредбата за паметниците и културните произведения конкурс за изграждането ѝ не е нужен. Законовият ред е спазен изцяло. Комисията по култура и Комисията по архитектура са приели изграждането на "Бронзовата къща". Общо сме представители проекта на 5 обществени обсъждания“, обясни директорът на Дирекция "Култура и образование" на Столичната община Биляна Генова.

По нейни думи творбата на Пламен Деянов е символ за взаимодействието на двете държави в културен план.

"Радостна съм, че Общинският съвет подкрепи изграждането на тази временна художествена инсталация. Скулптурата е изцяло изградена от бронз и ще бъде висока 14 метра. Това е първото подобно произведение в София – което ще рече, че има смяна в политиката ни към културата", отбеляза Генова пред репортера на Bulgaria ON AIR Димитър Димитров. 

Скулпторът проф. Велислав Минеков остро разкритикува "Бронзовата къща", поради липсващата естетика за него и конструктивната ѝ неиздържаност. 

"Тази играчка е прекалено изненадваща за мен. Да се издигне това нещо от бронз означава, че този автор никога не е правил нещо подобно преди. Може да се очаква срутване на инсталацията, тъй като бронзът няма да издържи своята тежест", категоричен бе той в студиото на "България сутрин".  

Въпреки критиката към творбата на Деянов, проф. Минеков подчерта, че Столичната община трябва да подкрепя повече съвременни автори и да излага в градската среда повече временни инсталации и изложби. 

"В последните 25 години се напълнихме със страшни чудовища, които не само не носят историческа правда, а изобразяват терористи и окупатори, които продължават да ни красят. Но "Бронзовата къща" ще бъде подплатена с 300 хил. евро от Австрия, а това са доста добри пари", уточни скулпторът.

"Съвременното изкуство е противоречиво, по същия начин както е и светът – предизвиква конфликти и спорове. Със сигурност обаче то липсва в столицата. Аз съм против идеята на мястото на мавзолея да има хан, цар или какъвто и да е друг владетел. Паметниците не са само глави с бюстове", посочи архитектът Ангел Захариев.

Той допълни, че "Бронзовата къща" ще стои на мястото на мавзолея, докато Столичната община реши как да използва пространството и организира конкурс за запълването му.