България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

СГС пусна Матев: Прокуратурата ще протестира решението

Изводът е, че държавното обвинение и МВР работят мърляво и не вършат нищо, отсече адвокат Николай Хаджигенов

08.11.2017 | 09:08 Редактор: Иван Берберов
СГС пусна Матев: Прокуратурата ще протестира решението

Софийският градски съд пусна на свобода обвинения за убийството на 15-годишния Георги в Борисовата градина Йоан Матев. Мотивът на магистратите е, че са изтекли осем месеца от задържането на обвиняемия. Тъй като той е бил непълнолетен по време на престъплението, именно толкова е максималният период, за който може да бъде задържан. Решението на СГС не е окончателно. Прокуратурата има време до 14 ноември да протестира действията на съда. 

"Според нас и според константната съдебна практика редукцията на наказанието за непълнолетни важи само за определяне на размера на наказанието. Тя не се прилага при определяне на мерките за процесуална принуда, тъй като те са съобразени с тежестта на наказанието по основния състав на престъплението", поясни говорителят на Софийската градска прокуратура Зорница Таскова.

Към този момент разследването на делото е приключило и единствено предстои предявяване на материалите по него. Самият прокурор е казал, че разследването е приключило, но материалите на защитата на Матев не могат да бъдат връчени, тъй като тя непрекъснато пуска жалби и искат мерки за неотклонение, а това забавя делото, предаде репортерът на Bulgaria ON AIR Илияна Шишкова. 

"Обвиняемият и неговата защита използват всички възможни процесуални способи, които им дава кодексът за упражняване на правата си. От приключване на разследването до настоящия момент, именно тези права те са упражнили в пълна мяра. Молбите им постъпват каскадно, повечето са с еднотипно съдържание и на всяка една от тях е отговаряно в деня на постъпването от страна на прокуратурата", категорична бе Таскова. 

Тя отбеляза, че ако на Матев му бъде наложено ограничение с цел да не се укрие, то полицията ще бъде отговорна за прилагането му.

В студиото на "България сутрин" адвокат Николай Хаджигенов подчерта, че истинският голям проблем е бездействието на прокуратурата и МВР.

"На крива прокуратура, адвокатите и кодексите ѝ пречат. Осем месеца какво правеха? Ясно е, че прокуратурата не си върши работата. Съдът не пуска убийците, а прилага закона. Не трябва да се използват думите убиец, ако няма действаща присъда. Не вярвам, че прокуратурата е отговаряла на жалби 8 месеца - по-скоро е дремела", заяви юристът. 

По негови думи начинът, по който работят институциите, почти не довел до откриването на оръжието от убийството, което било хвърлено на няколко метра от местопрестъплението. 

"Имаме оръжие, но нямаме следи по него, защото вече е минало много време. После съдът бил виновен, че ги пускал. А какво да правим? Да ги държим в ареста по 100 години ли?", реторично попита гостът пред Bulgaria ON AIR.

"МВР и прокуратурата не-ра-бо-тят! Това е изводът. Популистите от ГЕРБ приеха безобразни промени в процесуалния кодекс, за да угодят на обществото. Управляващите забъркаха невероятен правен миш-маш, от който няма да се оправим в следващите 30 години. Ако ние не променим прокуратурата и МВР, те ще продължат да работят все така мърляво", заключи Хаджигенов.