България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Новото обединение на Христо Иванов не е дясно, категоричен е Лукарски

Председателят на СДС смята, че Бюджет 2018 е социалистически и в БСП трябва да са доволни

06.11.2017 | 08:57 Редактор: Тодор Петров
Новото обединение на Христо Иванов не е дясно, категоричен е Лукарски

Обединението на Христо Иванов не е дясно, категоричен бе председателят на СДС Божидар Лукарски в студиото на "България сутрин" по повод обединението на "Да, България!" на Христо Иванов, ДСБ, "Зелените", БЗНС и ДЕОС.

Според него единствената автентична дясна партия в новата коалиция е ДСБ, към която от СДС са отправили покана за разговори, но не са получили отговор. Лукарски е на мнение, че загърбването на автентичната по думите му десница като СДС, цели да отвори възможността за попадане в парламента и бъдещи коалиции включително с БСП.

"СДС и РБ не са в парламента, но това не значи, че не се води политически живот. Времето за равносметки не е свършило, то е дълъг процес. РБ продължава своята политическа дейност. Обединението в дясно трябва да бъде широко, но на съвсем ясна идейна основа", заяви Лукарски пред Bulgaria ON AIR.

Той е категоричен, че Бюджет 2018 е социалистически и по тази причина БСП трябва да бъде доволна. По думите на Лукарски продължава наливането на повече пари в държавните дружества и има изкуствено повишаване на средната заплата и социалните осигуровки. Това ще доведе до изкривяване на икономическата среда, смята той.

"Забелязват се сериозни пукнатини в сегашната коалиция. Доста от критиките са отправени конкретно към "Обединени патриоти". Те сериозно усещат и меда, и жилото на ГЕРБ. Има авторитарен подход, трудно върви диалогът", каза още Лукарски.

Председателят на СДС е скептичен, що се отнася до това дали ще се стигне до предсрочни избори сега. Той подчерта, че не е добре за България да се проведат такива преди или по време на европредседателството ни. 

"Корупция се бори с ефективни мерки и в съда, а не с речи от парламентарната трибуна. ДПС галсуваха антикорупционния закон на ГЕРБ, сега искат вот на недоверие. Вотът на недоверие няма да се случи, дори и "Воля" да го подкрепи", коментира Лукарски.

Патриотите от Национален фронт за спасение на България се местят в емблематичната сграда на СДС на "Раковска" 134, обяви още Лукарски.