България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Експерти: Имаме глобален проблем със смъртността и жертвите на пътя

Нужна е радикална промяна в закона, за да се намалят пътнотранспортните произшествия, категорични са гостите в "България сутрин"

01.11.2017 | 08:34 Редактор: Велислав Филипов
Експерти: Имаме глобален проблем със смъртността и жертвите на пътя

"Имаме глобален проблем със смъртността и жертвите на пътя. Промяната в закона или създаване на нов и по-добро обучение на водачите, взимащи книжка, ще намалят катастрофите."

Така автомобилният състезател Крум Дончев коментира катастрофата на АМ "Тракия" в студиото на "България сутрин".

Според Алекси Стратиев, експерт по пътна безопасност, цялата организация за работата и техническата изправност на автобусите е в компетенцията на "Автомобилна администрация".

По думите на Илия Тодоров от Българската асоциация на пострадалите при катастрофи ако има видеорегистратори в автобусите, вече щеше да е ясна причината за произшествието.

"Видеорегистраторите ще имат и превантивен ефект, защото водачите ще знаят, че ги снимат. Ще се намали и агресията на пътя", каза Тодоров пред Bulgaria ON AIR

Гостите отбелязаха пред, че автопаркът в България е в доста лошо състояние и са категорични, че трябва да се вземат радикални мерки, за да се намалят жертвите на пътя.

"На косъм бяхме от трагедията. Стана ясно, че всички хора от вчерашната катастрофа на АМ "Тракия" са били напоени с дизелово гориво. Било е доста опасно. Надявам се след този инцидент държавата да вземе мерки", заключи Илия Тодоров

Очаквайте видео.