България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Поптодорова: Европейските ценности са подложени на тест

Референдумите за автономия са проява на егоизъм, отсече бившият ни посланик в САЩ

24.10.2017 | 10:01 Редактор: Василена Василева
Поптодорова: Европейските ценности са подложени на тест

След референдума в Каталуния за по-голяма автономия от централното правителство в Рим гласуваха избирателите и в двете най-богати области на Северна Италия - Ломбардия и Венето.

Те призовават за намаляване наполовина на вноските, които плащат в италианската хазна, както и за пренасочване на приходите от данъци към местните власти.

"Това съвсем спокойно може да бъде наречено егоизъм и слепота за ближния. Една от основополагащите ценности на Европейския съюз от доста време е подложена на тест. Става съпрос за солидарността. Издигаме я като знаме, а тя се пропуква", посочи в студиото на "България сутрин" бившият посланик на България в САЩ Елена Поптодорова.

Според нея колкото повече ЕС успее да възпроизведе своя първоначален замисъл, съдържащ в себе си идеализъм, романтика, себеотрицание и щедрост, толкова по-сигурни и единни ще бъдат държавите членки по отношение на собствените си граници.

Пред Bulgaria ON AIR Елена Поптодорова реторично попита какъв Европейски съюз ще бъде структуриран, ако всъщност не можем да се съхраним това многообразие в рамките на собствените си съществуващи в момента граници държава по държава.

Вижте видеото с целия разговор.