България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Паника в пациентите: Масово изчезват лекарства от аптеките

Причината е погрешната ценова политика, от която печелят само дистрибуторите, смята Стойчо Кацаров от Центъра за защита правата в здравеопазването

23.10.2017 | 07:34 Редактор: Тодор Петров
Паника в пациентите: Масово изчезват лекарства от аптеките

Хиляди пациенти, страдащи от глаукома, остават без капки, с които да поддържат своето очно налягане. От два месеца те са изчерпани в аптеките и хората са принудени сами да се справят с проблема.

"Основната причина е погрешната ценова политика през последните години. Бяхме свидетели на много силен натиск за намаляне на регистрираните цени на лекарствата. Това е законният реекспорт, от който губят фирмите производители", посочи Стойчо Кацаров от Центъра за защита правата в здравеопазването пред Bulgaria ON AIR. 

Той подчерта, че всички са наясно с генезиса на този проблем от години, но решение така и не се намира. По думите на Кацаров генералното решение е в ръцете на правителството. Той призна, че се замисля дали някой не се възползва от ситуацията. 

"Печелят дистрибуторите на лекарства. Тази политика на натиск върху цените е била провеждана съвсем целенасочено", отбеляза гостът в "България сутрин".

Стойчо Кацаров даде пример с конкретни медикаменти, които са регистрирани в България на по-ниска цена спрямо Великобритания, но в същото време на Острова ги купуват с отстъпки и дори плащат по-малко за тях.

В повечето случаи не може да бъдат поръчани в интернет, защото това са лекарства с рецепта, а е огромен проблем да бъдат взети и от чужбина, стана ясно още от думите му. 

Кацаров добави, че от Министерството на здравеопазването са предложили да се съставят списъци, да се прави анализ на наличието на дадено лекарство на пазара и реекспортът да бъде временно забранен. 

"Това няма да реши трайно проблема, защото зависи от субективното мнение на много хора по веригата. И второ - това спиране е временно", коментира той.