България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Илхан Андай: Бизнесмени са финансирали предизборната кампания на ДОСТ

Журналистът разкри, че акцията с раздаването на "сиромашките" торбички е започнала в Кърджали

23.10.2017 | 09:41 Редактор: Василена Василева
Илхан Андай: Бизнесмени са финансирали предизборната кампания на ДОСТ

"Акцията с раздаването на "сиромашките" торбички с храна срещу купуването на гласове започна в Кърджали с финансовата помощ на бизнесмени. След като дадохме гласност на случващото се се сезираха прокуратурата и икономическа полиция. А малко по-късно адвокат на ДОСТ е дал съвет всички торбички, съдържащи логото и номера на бюлетината на партията да бъдат изхвърлени и заменени с черни такива", посочи в студиото на "България сутрин" журналисът Илхан Андай.

Припомняме, че главният прокурор Сотир Цацаров поиска да бъде заличена "Асоциация Бату финансирала незаконно партия ДОСТ за парламентарните избори през март тази година. Обвинител №1 внесе в Окръжния съд в Кърджали искова молба за заличаване на сдружението с нестопанска цел.

"Доверявайки се на главната прокуратура става ясно, че налице е било външно финансиране на парламентарните избори. Според активисти на ДОСТ, които са разочаровани, парите са много повече от 10 000 евро. Интересното обаче е защо е използвано сдружение с други  цели, за да се раздадат въпросните торбички с храна срещу купуването на гласове", коментира още Андай.

По-рано стана ясно, че Асоциацията е получила субсидия от турска банка в размер от 100 000 евро. Парите са използвани за закупуването и опаковането на храни, който са раздадени след това по различни райони в страната – Пловдив, Гоце Делчев, Търговище, Силистра, Добрич, Бургас, Смолян, Хасково, Шумен, Павел баня, Сливен, Дулово, Русе, Омуртаг и Ботевград.

От партия ДОСТ моментално отрекоха да имат нещо общо с асоциацията и нейните действия у нас. Независимо от враждата си, ДПС и "Обединени патриоти" застанаха заедно срещу ДОСТ, тъй като законът забранява финансирането на партии от чужди държави.

"Ако бяхме държава с работещи и не толкова корумпирани институции щеше да гръмне огромен скандал, щяха да бъдат конфискувани тонове храна. Но все пак и това, което направи прокуратурата е достатъчно, за да се насочи общественото внимание към една много странно появила се Асоциация, каквато е Бату", отсече Илхан Андай пред Bulgaria ON AIR.

Вижте видеото с целия разговор.