България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Изучаването на джихад в 6 клас скандализира родители

Задължително и полезно знание или личен избор? Дискусия в студиото на "България сутрин"

19.10.2017 | 08:01 Редактор: Тодор Петров
Изучаването на джихад в 6 клас скандализира родители

Текст за принципите на джихада в учебник по история за 6 клас възмути родителите. Проф. Христо Матанов, който е съавтор на учебника за 6 клас, бе категоричен пред Bulgaria ON AIR, че съдържанието се спуска от Министерството на образованието и екипът е задължен да го следва.

"Джихадът е полезно знание. Когато нещо е световен проблем, това трябва да се обясни", настоя проф. Матанов в "България сутрин". 

"Изучаването на религия е личен избор, избор на семейството. Всяко натрапване на чужда религия е прекалено. Прекалено е на откриването на първия учебен ден да има водосвети и попове. Ако в това училище учат мюсюлманчета?", коментира родителят Елена Хаджигенова.

На свой ред тя попита защо учебниците не изучават история на изкуството и подчерта, че трябва да има контрол на съдържанието от страна на родителите и преподавателите.

"За мен информацията за всяка религия трябва да е поднесена в главните аспекти, но и в силно положителния ѝ принос за развитието на човечеството. Точно джихадът не е най-положителното в исляма", обясни Хаджигенова.

"Не се изучава история на религиите, изучават се цивилизации", контрира историкът и добави, че в момента джихадът е най-актуален. По думите на проф. Матанов информацията е напълно подходяща да присъства в учебника за 6 клас.

Вижте още в репортажа на Ива Григорова: