България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Д-р Ангел Кунчев: Едва 2% от българите са се ваксинирали срещу грип миналата година

Причината е в ниската здравна култура на обществото, посочи експертът

19.10.2017 | 07:41 Редактор: Василена Василева
Д-р Ангел Кунчев: Едва 2% от българите са се ваксинирали срещу грип миналата година

Само около 2% от българите са се ваксинирали срещу грип миналата година. Това се дължи на по-ниската здравна култура в България. Очевидно не можем да обясним на обществото ползите от ваксинацията. Дори здравната ни система става жертва на това неведение, посочи в студиото на "България сутрин" главният здравен инспектор д-р Ангел Кунчев.

По думите му има няколко мита, които пречат на хората да поставят ваксината. Единият е, че тя може да ни разболее.

"От медицинска гледна точка това е абсурдно. Ваксината не съдържа жив грипен вирус, а само антигените, които помагат да се изгради имунитет. Освен това очакванията към ваксината са нереалистични. Тя предпазва от определени щамове, срещу които е направена и не може да повлияе на респираторните заболявания" каза медикът.

Друг мит е, че има световна конспирация и популяризирането на ваксините е заради интересите на фармаиндустрията. Според него това не би могло да бъде вярно, тъй като лечението дори и на най-лекия грип струва повече, отколкото ваксината.

"Няма случаи, в които ваксина е довела до усложнение или заболяване. Единственото, което може да се случи е, тя да предизвика някакви странични реакции. При подобни обстоятелства всеки родител или близък член на семейството може да докладва за тях", категоричен бе експертът.

Пред Bulgaria ON AIR той обясни, че ваксината е от полза за всички, но е особено важна за хората над 65-годишна възраст , тъй като те са изложени на по-висок риск от тежко протичане на заболяването и краят може да бъде фатален.

Вижте повече във видеото.