България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Зорница Русинова: Отглеждането на децата трябва да е приоритет на държавата!

В помощ на семействата: Плащат детегледачка, ако няма място в детската градина

18.10.2017 | 10:30 Редактор: Василена Василева
Зорница Русинова: Отглеждането на децата трябва да е приоритет на държавата!

Проблемът с недостига на места в детските градини не е от скоро. Първият ангажимент, който държавата трябва да поеме във връзка с отглеждането на децата в страната е да осигури възможност те да посещават ясли, детски градини и да получат качествено образование, посочи в студиото на "България сутрин" зам.-министърът на труда и социалната политика Зорница Русинова.

Бюрата по труда вече започнаха да набират заявки от родители, които искат да наемат детегледачки, за да се върнат на работа. Условието е да няма място за децата в детска ясла или градина, а проектът се финансира с 20 млн. лв. по оперативна програма "Развитие на човешките ресурси".

Очаква се "Родители в заетост" да помогне на близо 1500 семейства в отглеждането на децата от 0 до 5-годишна възраст.

"Приоритет ще бъдат самотните родители и хората с увреждания. Условието е децата им да бъдат на възраст до 5 години и да не бъдат обхванати от системата на яслите и детските градини. А родителите от своя страна ще трябва да докажат, че са положили усилия да бъдат интегрирани техните деца в ясли или детски градини. Набират се и заявки за самите детегледачки. Те могат да са заети, безработни лица", коментира Зорница Русинова пред Bulgaria ON AIR.

Срокът, за който ще се плаща минималната заплата на детегледачките, е до 18 месеца. Няма ограничения и за децата могат да се грижат роднини, без значение дали са пенсионери или не.

Вижте повече във видеото.