България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Лекарите: Потребителската такса да се върже с МРЗ!

Системата не стимулира медиците ни да останат в държавата, уточни д-р Галинка Павлова пред Bulgaria ON AIR

18.10.2017 | 07:37 Редактор: Иван Берберов
Лекарите: Потребителската такса да се върже с МРЗ!

Лекарският съюз иска потребителската такса да бъде вързана за минималната работна заплата. Това решение трябва да бъде взето от Министерски съвет. Също така може да се очаква поскъпване в медицинските бележки, тъй като те не се покриват от Здравната каса.

"Това не е такса за преглед. Самият преглед е включен в цената, която се плаща от Здравната каса. Потребителската такса е за издаване на документи, плащане на вода, ток, заплата за медицинска сестра, пари за отпадъци, софтуер, наем на помещението. Когато говорим за пари не бива да говорим за 4-5 лева, а да направим системата така, че медиците ни да остават в България на работа", посочи зам.-председателят на Българския лекарски съюз д-р Галинка Павлова.

В студиото на "България сутрин" тя посочи, че на Запад няма потребителска такса, защото там се отделя между 5-15% от БВП за медицината, а у нас едва 4%.

"Моделът ни на здравно осигуряване е изчерпан. Лекарите протестират не по улиците, а като напускат държавата. Ние искаме да лекуваме и да практикуваме професията си, а не да пишем документи", подчерта д-р Павлова пред Bulgaria ON AIR.