България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Искат глоби и за лаещи кучета в апартаментите

Общинарите обсъждат предложението, санкцията може да достигне 400 лева

17.10.2017 | 08:15 Редактор: Тодор Петров
Искат глоби и за лаещи кучета в апартаментите

Граждани искат глоби за собствениците на лаещи кучета в апартаментите. Те се оплакват, че има домашни любимци, които са твърде големи и вдигат шум след 22 часа. 

"Наредбата за обществения ред е публикувана за обществено обсъждане. Ще направим изследване и ще видим доколко е възможно Столичният общински съвет да се разпорежда. Опитахме да въведем такава наредба, но тя беше върната от съда", коментира общинският съветник Иван Илиев пред Bulgaria ON AIR

Според него е въпрос на съответствие със законодателството общинарите да кажат кои предложения на гражданите ще влязат и кои ще отпаднат. Все пак, ако се стигне до глоби за лаещи кучета, те най-вероятно ще варират между 100 и 400 лева.

За тупането на килими и изхвърлянето на замърсители от балконите са предвидени отделни текстове.

Ина Хаджиева от Сдружение "На ти с природата" подчерта в "България сутрин", че проблемът с кучетата не е в това, че те лаят, тъй като това им е работата. По думите ѝ проблемите са свързани с популацията на безстопанствените кучета. 

"Не се влагат усилия в контрол на тази дейност. От домашни любимци излизат два пъти повече на брой кучета на улицата", посочи тя.

Според Ина Хаджиева това предложение повдига много въпросителни, като тези дали кучето лае в 22:05, с колко децибела е лаело и колко често лае.

"Общината има проблеми с главния мозък, правят всичко възможно да ни скъсат нервите. Помните как започна с паркирането - по малко, само с лев на час, след това се удвои. Постепенно искат да ни отровят живота", настоя актьорът Александър Дойнов пред Bulgaria ON AIR.

Той е на мнение, че колкото повече забранителни наредби се пуснат, толкова повече чиновници ще взимат пари, за да ги заобикалят.