България сутрин

От 06,30 до 9,30

Водещи:

Гергана Венкова и Златимир Йочев

Изпълнителен продуцент:
Деница Нейчева

Продуцент:
Ралица Пътникова

Журналист: Медийната грамотност е ключът към нашата киберсигурност!

Обществото трябва да се научи да разпознава фалшивите новини и конспирациите, категорични са експерти
Публикувана: От:

Още по темата

 

С напредването на технологиите опасностите, които ни заобикалят стават все повече и все по-големи. Затова е необходимо обществото да се информира, да бъде компетентно за това как функционират медиите и да се възползва от възможностите и съдържанието, което те предоставят. Това посочи в студиото на "България сутрин" журналистът и член на СЕМ Мария Стоянова.

"Медийната грамотност е свързана с развиването на способности и познания, и може да бъде използвана както за нашето образование, така и за развитието на целите в ежедневието ни. Публиката обаче трябва да бъде по-внимателна, да се научи да разпознава фалшивите новини, измамите и да бъде нащрек за опасностите, които се крият във виртуалното пространство", заяви журналистът.

Повод за дискусията в студиото стана старателно изграденият фалшив образ на Александър Николов в социалната мрежа Facebook, който успя да измами с големи суми десетки онлайн потребители. Интелигентният мъж, който живее в Париж и твърди, че е бил в щабовете на френски кандидат-президенти, служил в компании като "Еърбъс", по-късно се оказа... Спас Василев от Кочериново.

Александър Николов започнал да предлага и да осигурява евтини самолетни билети, разполагайки с личните данни на хората, които му се доверяват.

"Доста е трусно да поддържаш фалшива идентичност години наред. От тази гледна точка трябва да се признае, че човекът се е справил доста добре", каза PR експертът Александър Аламанов.

Пред Bulgaria ON AIR той бе категоричен, че е време българското общество да осъзнае, че интернет пространството не е някаква откъсната реалност. 

"Както, ако някой на улицата ви срещне и ви помоли да му дадете личните си данни, вие ще откажете, така трябва да откажете и във виртуалното пространство", отсече Аламанов.

По думите му проблемът идва оттам, че българинът е уморен от непрекъснатите проблеми - социални, културни и политически. И когато някой му даде лесно обяснение или решение, той несъзнателно се доверява.

Вижте повече във видеото.

Коментари ( 0 )