България сутрин

От 06,30 до 9,30

Водещ:
Златимир Йочев

Изпълнителен продуцент:
Деница Нейчева

Продуцент:
Ралица Пътникова

Боян Петров се отправя към Еверест и Шиша Пангма

От финала го делят само четири осемхилядника
Публикувана: От:

Алпинистът Боян Петров завършва успешен сезон с два изкачени планински гиганта, което го доближава на четири осемхилядника от това да се сдобие с така наречената Хималайска корона и да изпълни своя проект "Българин на 14х8000". 

Още по темата

 

От финала го делят само най-високият на планетата връх Еверест (8848 м), четвъртият Лхотце (8516 м), тюркоазеният Чо Ойю (8201 м) и джуджето Шиша Пангма (8027 м). 

Пред Bulgaria ON AIR Петров обяви, че Еверест и Шиша Пангма ще атакува през пролетта, а през есента се готви за Чо Ойю.

Последният успех, който алпинистът записа бе връх Дхаулагири в Северен Непал. Той успя да го изкачи само два месеца след като превзе тринадесетия по височина връх на Земята - Гашербрум 2.

"В планината опасности дебнат отвсякъде. Всеки един момент може да бъде фатален, ако не го предвидиш и не го контролираш. Казвам си, че не трябва да се вглъбявам в подобни неща, защото в противен случай по-добре изобщо да не предприемам експедиции", сподели в студиото на "България сутрин" Боян Петров.

Запитан каква е вертикалната граница за съвременния алпинист, Боян Петров посочи, че понякога тя се определя от това до колко генетически си предразположен да понесеш високото и безкислородното, но както в повечето случаи и тук в по-голямата си частност става въпрос за човешкия мозък. 

"Ако той ти каже "недей, спри, опасно е" едва ли ще стигнеш далеч. Човек все пак трябва и да познава възможностите си. В началото се стремя да бъда по-предпазлив, с времето обаче тези граници се покачват", каза още алпинистът.

Вижте повече във видеото.

Коментари ( 0 )