България сутрин

От 06,30 до 9,30

Водещ:
Златимир Йочев

Изпълнителен продуцент:
Румяна Симеонова

Продуцент:
Деница Нейчева

Редактор:
Тома Лазаров

Русия доминира над Черно море, но заплаха за България няма

Не се предвижда постоянно присъствие на сили на НАТО, категоричен бе ген. Съби Събев пред Bulgaria ON AIR
Публикувана: От:

Още по темата

 

Русия доминира над Черно море. Военният дисбаланс е много силен в нейна полза, за което пък от своя страна няма разумно обяснение, посочи в студиото на "България сутрин" експертът по отбрана ген. Съби Събев.

Повод за дискусията стана информацията, тиражирана от световните медии, че НАТО ще разположи многонационални сили в Черно море, за която пък вчера лидерът на социалистите Корнелия Нинова поиска обяснение лично от премиера Борисов.

"Няма планове за постоянно присъствие на военноморски сили на НАТО в Черно море, категоричен бе експертът по отбрана. По този начин той подкрепи тезата на правителството, която бе оповестена след изказването на Нинова на брифинг в Министерския съвет от зам.-министъра на отбраната Атанас Запрянов.

"Политиците ни обаче бяха подведени от термина "черноморски сили". Когато става дума за черноморските сили на НАТО, трябва да сме наясно, че освен в Черно море, те ще бъдат базирани и в региона. Включват също така сухопътен компонент, който активира една многонационална бригада с българско участие в Румъния и още девет държави", каза още ген. Съби Събев.

Пред Bulgaria ON AIR той заяви, че непосредствена заплаха за България от страна на Русия няма. Но въпреки това тя преследва собствените си национални интереси и са открити сериозни нарушения с прекрояване на границите ѝ, които не могат да бъдат приети за нормални в изградената от Европа архитектура за сигурност.

Вижте повече във видеото.

Коментари ( 1 )
  • 1

    Petio Petkov

    12 окт 2017 | 13:38

    Няма да има разумно обяснение, ако Русия доминира, да речем - в Мексиканския залив, но в Черно море е повече от ясно. Така се е случило, че Русия е най-голямата военна сила в региона. По същия начин САЩ доминират в Мексиканския залив, а Китай - в Южнокитайско море. И нека някой се опита да оспори доминацията на САЩ край неговите граници или пък да се опита да я неутрализира. "Големите" разсъждават и действат по сходен начин и никак не отива на един генерал да се прави на изненадан.