България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

ГДБОП по петите на кибер измамника Александър/Спас!

Все още не е задържан, възможно е да е част от голяма схема и да има съучастници

12.10.2017 | 08:40 Редактор: Тодор Петров
ГДБОП по петите на кибер измамника Александър/Спас!

Кибер престъпникът Александър Николов или Спас Василев от Кочериново не е задържан, но е разследван от ГДБОП. Това обяви пред Bulgaria ON AIR говорителят на главния прокурор Румяна Арнаудова.

Установено е, че от измамната схема са пострадали 40 лица и са нанесени щети за над 30 000 лева. Работи се по идентична схема за евтини самолетни билети. 

"Вероятно се касае за компютърна измама. Възможно е да се касае за измама в особено големи размери. Напълно възможно е да има по-голяма схема и той да има съучастници", обясни Арнаудова и допълни, че според обвинението разследваният може да получи присъда до 6 или 10 години лишаване от свобода.

Измисленият образ успя да измами десетки в социалните мрежи. В приятелската му листа във Facebook присъстват дори политици и дипломати.

PR експертът Александър Христов е имал комуникация с Александър/Спас и дори е пътувал до Мюнхен с билети, закупени със съдействието на Александър Николов. В "България сутрин" той каза, че това е класически случай как един човек може да се превърне онлайн във влиятелна личност. 

"Неприятното е, че той е лъгал хора. От друга гледна точка той е изградил този образ благодарение на достатъчната степен на експертност, която влага във всяко свое мнение. Няма как да не му повярваш", коментира Христов.

По думите му разследваният е успял да придобие статус на инфлуенсър без да съществува, което е невероятен феномен.

"Тази техника е откакто свят светува. Най-често манипулаторите се позовават на човешки пороци като алчността. Показва експертни умения в някои области, след което пуска малката въдичка за облаги", обясни психологът Христо Монов.

В студиото на Bulgaria ON AIR той посочи, че става дума за класическа схема на пирамида. 

"На 8 човека осъществява коректно това, което е обещал и двама "изгарят". Всеки от измамените хора може да разбере, че това нещо не може да се случи на тази цена", каза още Монов.