България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Слаба охрана довела до обира на инкасо автомобила в София

Нелогично е професионалистите да бъдат изненадани от обирджиите, категоричен е експертът по сигурност Николай Марков

29.09.2017 | 08:15 Редактор: Тодор Петров
Слаба охрана довела до обира на инкасо автомобила в София

"Изключителна рядкост на световно ниво е обир на инкасо автомобил, при който няма участие на вътрешен човек. Това означава, че фиксацията трябва да бъде във вътрешната органаизация", каза експертът по сигурност Николай Марков.

Bulgaria ON AIR потърси специалиста за коментар, след като вчера маскирани мъже нападнаха инкасо автомобил в столичния квартал "Овча купел" 2 и задигнаха близо 400 хил. лева. Самият обир продължава повече от минута, а извършителите все още не са задържани.

"Прави впечатление, че обирът е извършен пред централата на самата дейност, което предполага, че тя е снабдена с 24-часово дежурство и под видеоконтрола на самата структура. Няма логика минута и половина обирджиите да стоят необезпокоявани", подчерта Марков.

По думите му не е логично хората професионалистите да бъдат изненадани. По-скоро въоръжените грабители трябва да са изненадани от охранителите, настоя той и отбеляза, че в случая има повече въпросителни отколкото отговори.

"Въоръжените грабежи завършват със смърт, ако дейността е сериозна. Ако няма такава смърт, пак има много въпросителни кой е направил голямо нарушение. Охранителите напускат автомобила все едно това е вашият автомобил. Следствията са съвсем леки удари, което означава, че обирджиите действат абсолютно спокойно и професионално", обясни още експертът по сигурност.

Той е на мнение, че в случая явно се разчита на това, че дейността и парите са застраховани, а не на професионалното изпълнение на служебните задължения. 

"Нивото е твърде ниско, текучеството е твърде голямо", алармира той добави, че това е предпоставка за извършване на такива престъпления, тъй като напусналите служители знаят къде са пропуските в охраната.