България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Защо Албания не признава българското малцинство?

Пред Bulgaria ON AIR Боби Бобев бе категоричен, че още в миналото Югославия всячески се е опитвала да възпрепятства процеса

28.09.2017 | 08:28 Редактор: Василена Василева
Защо Албания не признава българското малцинство?

Българското малцинство в Албания никога не е било признавано. В миналото единствената активна политическа тема, която държавата ни е дискутирала с Албания е била именно статутът на българското население там. Тогава обаче Югославия всячески се е опитвала да възпрепятства процеса. Това коментира в студиото на "България сутрин" бившият посланик на България в Албания и Косово Боби Бобев.

С проектозакона за защита на малцинствата в Албания, подготвен от правителството, официална Тирана признава наличието на македонско, гръцко, влашко, черногорско, сръбско, босненско и египетско малцинство в страната, но не и на българско.

"Този проектозакон беше внесен още преди изборите, но тогава албанското правителство нямаше време да го изпълни. В него ясно са опоменати критериите, на които едно малцинство трябва да отговаря, за да бъде признато от държавата", допълни още Боби Боев.

В телефонен разговор за Bulgaria ON AIR евродепутатът от ВМРО Ангел Джамбазки посочи, че законът до момента е минал само пред правна комисия, а в началото на следващата седмица ще бъде разгледан и от останалите комисии с присъствието и на български представители.

"От момента, в който подписите бяха внесени полагаме усилия да окажем необходимия натиск върху албанските институции. А ако проектозаконът стане факт, това ще бъде изключително неприятелски жест за България", категоричен бе Джамбазки.

Вижте повече във видеото.