България сутрин

От 06,30 до 9,30

Водещ:
Златимир Йочев

Изпълнителен продуцент:
Румяна Симеонова

Продуцент:
Деница Нейчева

Редактор:
Тома Лазаров

Слави обяви кастинг за политици. Има ли място във властта?

Жорж Ганчев: Демократичното общество позволява всеки да направи своя опит
Публикувана: От:

Още по темата

 

"Ако сте добър професионалист във вашата област, ако сте образован и наистина искате да промените страната без да сте зависим от някого, покажете се", написа Слави Трифонов в писмо до медиите, с което обяви кастинг за нови политици.

Трифонов доста добре рестартира личното си присъствие в публичното пространство благодарение на референдума, тъй като в последните години се поизноси. Шансът му да влезе в политиката е реален, тъй като българите имаме склонност да гласуваме за нещо ново. По този начин бяха избрани и Симеон Сакскобургготски, и Бойко Борисов. Това обясни в студиото на "България сутрин" социологът от "Галъп интернешънъл" Първан Симеонов.

По думите му политиците имат реално основание да се страхуват от Слави Трифонов, тъй като личният му рейтинг е сравним с този на Борисов. Това обаче в голяма степен се дължи и на присъствието му като телевизонен водещ в медийното пространство, допълни Симеонов.

Репортерът на Bulgaria ON AIR Михаела Карабельова се срещна с политика Жорж Ганчев, който бе категоричен, че няма никакво значение дали Слави Трифонов или някой неизвестен човек ще направи опит да влезе в политиката, тъй като демокрацията го позволява и дори отчасти го налага.

"Въпреки че му подсказват и не е готов, телевизионният водещ може да влезе в политиката. Българите обаче трябва да се научат да имат уважение към хората, които имат желанието да направят нещо", каза той.

Според Жорж Ганчев идеите в националния референдум на Слави са абсурдни, тъй като въвеждането на мажоритарна избирателна система би довело до един "вечен Бойко". Но основата на демокрацията предполага да бъдат сравнени всички предложения и да се изберат тези сред тях, които са най-добри за обществото.

От своя страна музикантът Калин Вельов посочи, че в политиката има място за всеки, който има желание да заеме позиция и да допринесе с нещо положително.

"Смятам, че намеренията на Слави Трифонов са сериозни, а онези, които не смятат така ще останат изненадани. Единствено времето ще покаже дали помислите му са чисти или не. А народът е опрелящият фактор за развитието на политическата му кариера", коментира той.

Вижте повече във видеото.

 

Коментари ( 0 )