България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Истински истории и важни съвети в книгата на детски психолог

Димитрина Проданова представи "Превод от детски - Как да спасим децата от възрастните и обратно"

26.09.2017 | 11:05 Редактор: Тодор Петров
Истински истории и важни съвети в книгата на детски психолог

"Превод от детски - Как да спасим децата от възрастните и обратно". Това е заглавието на новата книга на един от най-добрите детски психолози у нас Димитрина Проданова.

"Чувствам се все едно съм родила и трябва да представя рожбата си. Отзивите които получавам казват, че това е книга за любовта. Направила съм го нецеленасочено. Тази книга е писана по малко и в движение. В последните 4 години разнасях едни тефтери и в един момент реших, че тези хрумвания трябва да излязат на светло", разказа психологът пред Bulgaria ON AIR.

Според Проданова книгата е различна, тъй като е вода от извора, а всяка глава започва с истински истории. 

"От 1999 г. не съм спирала да работя с деца. Книгата е истинска, не е копи-пейст. Тя не е догматична", отбеляза тя.

Димитрина Проданова е категорична, че е много сложно децата да бъдат разбрани. Тя се радва на много 3-4-годишни клиенти, които по думите ѝ не могат да назоват посланията си и мислят едно, казват второ, а се оказва десето.

Винаги казва на децата, че за да им помогне трябва да ги опознае. Според нея често като родители се чувстваме безпомощни, защото сърцата ни преливат от любов към нашите деца и в същото време не знаем как тя да ги направи щастливи.

"Най-трудното за първокласниците е да сменят парадигмата и да осъзнаят, че правилата са различни", каза още Димитрина Проданова.