България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Меркел канцлер за четвърти път. Журналист: В този момент по-добър от нея няма

Международният анализатор Петър Пунчев заяви от Германия за Bulgaria ON AIR, че тя е единственият сериозен, задълбочен политически лидер в страната

25.09.2017 | 08:30 Редактор: Жанета Нейкова
Меркел канцлер за четвърти път. Журналист: В този момент по-добър от нея няма

Канцлерът Ангела Меркел спечели четвърти пореден мандат вчера на изборите в Германия. Въпреки това, тя не получи мнозинство и ще се наложи да сформира коалиция, което може да се окаже спънка. 

Първите резултати от екзитпол показват, че Християндемократическият съюз и техният баварски съюзник - Християнсоциалният съюз, са на първо място. Партията на Меркел получава приблизително 33% от подкрепата на германците.

Големият шок на изборите бе резултатът на крайнодясната "Алтернатива за Германия". Партията спечели над 13% и за първи път ще получи място в Бундестага. Не само това, тя ще бъде и трета по големина.

Международният анализатор Петър Пунчев заяви в скайп връзка за "България сутрин", че не е изненадан от резултатите в полза на Меркел, както и от тези на "Алтернатива за Германия".

"Меркел е единственият толкова задълбочен, сериозен политически лидер в Германия в този момент. В тази ситуация по-добър канцлер няма. Все пак трябва да се следи всичко, което се случва с "Алтернатива за Германия", макар че не бих изпадал в паника", обясни журналистът.

Пунчев отбеляза, че важният въпрос е с кого Меркел ще сформира коалиция и то в краткия срок, с който разполага.

Международният анализатор цитира думи на канцлера във вчерашната й реч, от които Пунчев останал очарован:

"Ние отново трябва да привлечем онези хора, които гласуваха за "Алтернатива за Германия", заяви Меркел. Това показва, че тя е осъзнала къде са грешките и ще предприеме мерки", уверен е журналистът. 

Като човек, който живее във Федералната република, държавата се справя добре с бежанската вълна и градът, в който живея е стабилно и спокойно, заключи Петър Пунчев пред Bulgaria ON AIR. 

Вижте визитка, която представя развитието на преизбрания канцлер Ангела Меркел: