България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Забавления и викторини в Столичния зоопарк по случай Световния ден на носорога

В центъра на празника - белият мъжки носорог Чико

22.09.2017 | 11:27 Редактор: Мария Аладжова
Забавления и викторини в Столичния зоопарк по случай Световния ден на носорога

В столичната зоологическа градина, освен Деня на Независимостта, отбелязват и друг празник, а именно - Деня на носорога.

Честването му започва през 2010 година в Южна Африка, а днес, 7 години по-късно, почит към тези животни отдават хора от цял свят.

Носорозите в природата са 5 вида и се считат за едни от най-застрашените от изчезване, разказа в "България сутрин" Катя Зарева.

Носорогът Чико, чийто дом е столичната зоологическа градина, е мъжки бял носорог, който се счита и за най-едрия сред себеподобните си. Този вид е най-малко застрашен от изчезване. 

Не подобна е съдбата обаче на индийските, яванските и суматранските носорози. Само 60 индивида в природата са останало от яванският носорог.

"Тези изключително харизматични, впечатляващи, огромни животни да бъдат толкова застрашени за съжаление е от човешкото невежество, бракониерството, унищожаване на местообитанието им. Дължи се на мита че техният рог има лечебни свойства. Това не е вярно няма научни доказателства за този факт", посочи Зарева.

Днес, на 22 септември, в зоологическата градина в София са подготвили цяла програма по случай Световния ден на носорога - арт работилница, информационен щанд и викторина за най-малките.