България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

За първи път в България: Международен театрален фестивал "Данаил Чирпански"

Мисията му е чрез изцяло студентски спектакли да почете живота и мечтите на актьора, който е вдъхновение за гилдията

22.09.2017 | 11:50 Редактор: Жанета Нейкова
За първи път в България: Международен театрален фестивал

За първи път в България ще се проведе Международният фестивал "Данаил Чирпански", чиято програма е съставена единствено от студентски театрални спектакли.

В ядрото лежи мисията да се почете животът и мечтите на актьора Данаил Чирпански, който винаги е бил и ще бъде вдъхновение за гилдията.

Фестивалът стартира на 1 октомври от 18.00 часа в Драматичен театър "Гео Милев" в Стара Загора. Откриването ще направи спектакълът "Бай Балчо споменува", в който самият Данаил е участвал, докато е учил в НАТФИЗ.

"Класът му ще се събере, за да изиграе представлението и очаквам да бъде много емоционално", сподели Мирена Керезова, мениджър на събитието.

Седем театрални училища ще гостуват, като те ще бъдат не само български. Всеки ден ще се играе представление, като в някои от дните публиката ще гледа повече от едно.

"Изпращахме информация на академиите в Европа и извън континента, като не очаквахме фестивалът да придобие такъв интерес. Получихме кандидатури дори от САЩ, които не се надявахме, че ще приемат", разказа актрисата Йоана Темелкова пред Bulgaria ON AIR, която изброи участието на Гърция, Грузия, Испания, Кралската академия на Великобритания, Русия.

"Избрахме Стара Загора заради мисията му, заради това, че Данаил живееше там преди да кандидатства в НАТФИЗ и, заради театралното място, в което може да се превърне градът", подчерта Мирена Керезова.