България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Състав "Петко Войвода" донесе в Bulgaria ON AIR магията на родопската гайда

Иван Балабанов, Янко Марангозов, Станислав Николов и Йордан Кечев посвириха специално за телевизията

22.09.2017 | 09:51 Редактор: Жанета Нейкова
Състав

Четирима гайдари от състав "Петко Войвода" донесоха магията на родопската гайда в студиото на "България сутрин". 

Иван Балабанов - ръководител, заедно с Янко Марангозов, Станислав Николов и Йордан Кечев посвириха специално за телевизията по повод 22 септември Деня на Независимостта на България.

Гайдарският състав е от 20 души, свирят от 4 години, но са израснали заедно още от деца. Тяхното желание е да пренесат искрата на родопската музика и в столицата.

"Гайдата на пръв поглед изглежда обикновен инструмент, но е много труден за научаване. Ние преподаваме уроци, а "мераклии" има от цялата страна. Пробват се да свирят 1-2 месеца и разбират, че не е толкова лесно. Който премине тази граница, той продължава напред", разказа пред Bulgaria ON AIR Иван Балабанов.

Гостите на телевизията отбелязаха и един проблем в изработването на народния инструмент, а именно намирането на кожа за гайдата.

Те посочиха как животновъдството в България е оставено на заден план и хората вече не гледат толкова животни, колкото преди години.

Все пак майстори на гайди има в родопския край, основно в смолянския регион, където изработката на каба гайди се предава в рода.