Хиляди се събират във Велико Търново за Независимостта

Тържественото честване започна в средновековния храм "Свети Четиридесет мъченици"

22.09.2017 | 08:21 Редактор: Василена Василева
Хиляди се събират във Велико Търново за Независимостта

За поредна година Велико Търново става център на националните тържества, с които страната ни отбелязва 109 години от обявяването ѝ за независима.

Събитията на празничния 22 септември в старата българска започнаха още в 7,30 ч. сутринта в средновековния храм "Св. Четиридесет мъченици", където през 1908 г. цар Фердинад почита манифеста за отхвърляне на васалитета и обявява независимо царство. 

"Независимостта е понятие, което може да бъде разгледано от различни гледни точки. По-важното обаче е как човек се чувства", отбеляза пред Bulgaria ON AIR директорът на Регионалния исторически музей във Велико Търново Иван Църов.

Въпреки, че към днешна дата България е една безспорно независима държава, страната ни никога не е била велика сила след времето на Иван Асен Втори и не може да се твърди, че тя е значим фактор в европейската и световната политика, категоричен бе той.

Политологът проф. Евгени Дайнов пък е категоричен, че човек е независим единствено, когато не изпълнява чужда воля и прави онова, което сам реши.

"Този вид независимост стои в основана на европейската цивилизация, изградена от идеята, че както държавите, така и обществото съществуват без господар. Аз съм независим, защото не ме е страх", коментира още той.

След светата литургия във Велико Търново ще бъдат осветени знамената в двора на храма "Св. Четиридесет мъченици".

С военен ритуал в крепостта Царевец ще бъде издигнато националното знаме, а кметът на града Даниел Панов и официалните гости на събитието ще произнесат тържествени слова.

От площада пред Царевец тръгва празнично шествие и полагане на гирлянди на паметника "Майка България". Пред сградата на Централната поща в града ще се проведе атрактивен шоу-спектакъл на участниците в единадесетия Международен фестивал на военните оркестри.