България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Георги Близнашки: България не трябва да позволява чужда намеса в политиката

Духът за идентичност у българина е все още жив и той се бори да го запази, коментира бившият служебен премиер по повод Деня на Независимостта

22.09.2017 | 09:03 Редактор: Жанета Нейкова
Георги Близнашки: България не трябва да позволява чужда намеса в политиката

Ние сме малка държава и трябва да бъдем много по-чувствителни по темата за независимостта, като не позволяваме чужди вмешателства. Духът за идентичност у българина е все още жив и той се бори да го запази. Категоричен бе в "България сутрин" бившият служебен министър-председател проф. Георги Близнашки.

По повод празника 22 септември - 109 години от обявяването на Независимостта на България, проф. Близнашки отговори позволяват ли политиците чужда намеса у нас:

"Преди една-две години 12 чужди посланици започнаха да ни изпращат писма, след това посланиците се увеличиха до 16. Още в началото трябваше тези опити за вмешателство да бъдат пресечени, като им се обясни, че подобни колективни действия са неприемливи за една суверенна държава, която е избрала демократичния път на развитие", разказа гостът на Bulgaria ON AIR.

Той продължи думите си, като заяви, че българите имаме собствени разбирания как да живеем заедно, но когато пропуснеш момента да сложиш на мястото външното вмешателство, другите се самонавиват, че могат да оказват влияние.

Проф. Георги Близнашки коментира и породилият скандал в парламента доклад за националната ни сигурност, като подчерта, че той дори още не е минал на обсъждане и никой не е обърнал внимание за какво става въпрос в него.

"Русия не може да ни бъде заплаха по стечения на обстоятелствата, натрупани от историята. Това, че други държави са в конфликт с нея си е техен проблем", категоричен бе професорът.

Бившият служебен премиер подчерта, че политиците трябва да бъдат по-сдържани в публичните си изяви. 

Проф. Близнашки обърна внимание и на политиката, която президентът Румен Радев води, като заяви, че той постепенно е "напипал верния тон".

Това доведе до казуса с изтребителите, като Близнашки подчерта, че държавният глава е можел да си спести целия този конфликт.

"Скандалът с изтребителите е буря в чаша вода и е излишен. Всичко това няма да доведе до краен резултат, единствено разклаща основите на държавността. По-скоро трябва да се води дебат по текущата политика, а не по големите стратегически процеси", заключи гостът на телевизията.