България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Арман Бабикян призова: Нека има повече прозрачност на сделката за изтребителите!

Според ПР експерта така ще се прояви уважение към публиката, която следи развитието на процедурата

22.09.2017 | 08:56 Редактор: Мария Аладжова
Арман Бабикян призова: Нека има повече прозрачност на сделката за изтребителите!

Спорът за новите изтребители трябва да се води по-прозрачно с всички аргументи "за" и "против" даден тип боен самолет. Такова мнение изрази в "България сутрин" ПР експертът Арман Бабикян, който бе събеседник в студиото на Bulgaria ON AIR заедно със социологът и политолог проф. Димитър Димитров.

Закупуването на нови изтребители за авиацията се превърна в повод за задочен спор между премиера и държавния глава, който намери отзвук и в пленарната зала. Президентът Радев заяви от Ню Йорк, където присъства на срещата на върха на ООН, че лобисти върнаха процедурата по избор на самолети в началната ѝ фаза.

Премиерът пък заяви, че не е добра практика да му се дават съвети отвъд океана.

"Не е сериозен този разговор по този начин. Ако много държат, а аз като гледам те не държат, да направят процеса по изхарчване на един-два милиарда прозрачен, трябва да водят разговора с малко повече уважение към публиката. Трябва да обяснят кои са предимствата и защо разсъждават на тази тема, колко струва поддръжката и въоръжението на даден самолет", посочи Бабикян.

"Много са важни параметрите по сделката. Много е важно какво е заложила България като план и оттам нататък, ако поддръжката на един самолет за 6 години ще се окаже по-скъпа отколкото самият самолет или цената на придобиване, ами кажете ги тези работи на хората", призова той.

Според проф. Димитров пък е на мнение, че за подобен тип сделка спорове от този род са в реда на нещата

"Да се изкарва на първи план лобизмът или подозренията за някакъв вид съдействие, натиск или каквото искате -  те са естествени. Аз не познавам някакви такива оръжейни сделки, които да не минават без спорове около това кой точно ще поръча и колко точно ще се плати", посочи социологът.

Очаквайте видео.