България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Авиацията ни ще остане приземена, щом се започва нова процедура за боен самолет

Таско Ерменков от БСП смята, че скандалът около изтребителя е закачка с държавния глава, която цели да му наложи някаква вина

20.09.2017 | 08:58 Редактор: Жанета Нейкова
Авиацията ни ще остане приземена, щом се започва нова процедура за боен самолет

Авиацията ни ще остане приземена при това положение, в което ръководството на Комисията предлага да се започне наново процедурата за закупуване на нов изтребител. Категоричен бе Таско Ерменков от БСП.

От кулоарите на парламента депутатът коментира словесните престрелки между президента Румен Радев и премиера Бойко Борисов, които дойдоха вследствие на обвиненията от страна на ГЕРБ, че държавният глава лобирал шведските изтребители "Грипен".

Днес се очаква Временната анкетна комисия, която проучваше процедурата по закупуване на нов боен самолет да излезе с доклад, като предположенията са в него да пише, че ще трябва да се започне всичко отначало.

"Да се започне процедура наново показва, че държавата пари няма и търсим начин как да се откажем от ангажименти, които сме поели за закупуването на нов самолет", заяви Ерменков пред Bulgaria ON AIR.

Той посочи, че тази цялата история е закачка с президента, защото се правят опити да се симулира някаква негова вина на основата на доклад, който нито може да бъде независими, нито експерт, още по-малко научен.

Таско Ерменков подчерта, че колизията между видовете власт води до разклащане на националната сигурност, но няма как държавният глава да не реагира на неистини, написани в документа.