България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Мордор или фармацевтичен център? Кандидатурата ни за ЕМА втрещи социалните мрежи

Клипът, представящ България, с препратка към "Властелинът на пръстените"

18.09.2017 | 09:20 Редактор: Мария Аладжова
Мордор или фармацевтичен център? Кандидатурата ни за ЕМА втрещи социалните мрежи

Клип, представящ кандидатурата ни за седалище на Европейската агенция по лекарствата (ЕМА), разбуни духовете в социалните мрежи.

Авторите на клипа правят препратка към поредицата "Властелинът на пръстените":

"Скъпа ЕМА, ти не ме познаваш, защото съм в другия край на континента. Ако си представим картата на Средната земя, ти би била в Графството, а аз – в Мордор. Разбира се, ти не си хобит, а ние не развъждаме орки”, се обяснява във видеото.

Всъщност всички материали, свързани с кандидатурата, включително и видеото, трябваше да бъдат готови до 1 август и качени на сайта на Европейската комисия, редом до кандидатурите на другите европейски държави. Това обаче не се случило, посочи в "България сутрин" по Bulgaria ON AIR ПР експертът Любомир Аламанов.

"Tози клип не е на сайта на EK заедно с останалите страни. Това е опит на администрацията все пак да покаже, че нещо се върши", предположи Аламанов.

По думите му препратката към "Властелинът на пръстените" и концепцията за отделен от континента остров, не е много удачна, с оглед на това, че сагата е писана от британски автор и цялото представяне предизвиква асоциация с Brexit.

Ето го и самото видео:

А според председателя на Асоциацията на собствениците на аптеки - Николай Костов, нещата около кандидатурата на България за ЕМА са много по-сложни от един клип. Подготовката за подобно събитие е свързана с конкретни изисквания, поставени от ЕК, които нашата държава трудно може да изпълни. 

Едно от препятствията е, че нямаме сграда, която да приюти форум от подобна значимост. С построяването ѝ обаче проблемът няма да се реши.

"Не са големи шансовете, особено в сравнение с такива градове като Амстердам, като Барселона. В Барселона страхотна сграда е предназначена за агенцията. Има създадени екипи, които работят за привличане на ЕМА", коментира Костов.

"Европейците много ясно са си написали 6-те критерия, по които ще оценяват всяка една кандидатура. Българската администрация може би се опитва да каже нещо ново, защото не е готова по тези 6 критерия", добави от своя страна Аламанов.

"Идеята е, че да - ние ще построим сграда в едно такова бъдеще, пожелателно време. Другите държави са готови с екшън план в какви срокове ще направят всичко. Тази агенция трябва да заработи на първи януари. Как ще стане всичко това чисто практически - аз нямам идея", каза още ПР експертът.