България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Роман за един пияница – неиздадената книга на Хаим Оливер

Tворбата е откритие за съвременната литература, подчерта литературният критик Алберт Бенбасат пред Bulgaria ON AIR

14.09.2017 | 10:16 Редактор: Иван Берберов
Роман за един пияница – неиздадената книга на Хаим Оливер

"Роман за един пияницa" e заглавието на непубликувания роман на българския журналист, сценарист, публицист и писател Xaим Oливep. Една книга, която четири десетилетия е стояла неиздадена в чекмеджето, години наред след смъртта на автора. 

Въпреки дистанцията на времето обаче всичко написано в нея и днес звучи също толкова актуално. Алкохолизмът е бил тема табу по времето на социализма. 

"Проблематиката е важна – алкохолизмът. Книгата е написана в неоптимистични краски. Главният герой се самоубива след като се бори години с алкохолизма. Той се опитва да твори в киното, но не успява да се пребори с прокобата си. Романът свършва много трагично и именно това е изплашило тогавашните литературни ментори", посочи литературният критик Алберт Бенбасат в студиото на "България сутрин".

И добави, че по време на "соца" алкохолизмът не се е признавал за истинско заболяване и се е лекувал между другото. 

"Други подобни теми, които се забраняваха, бяха проституцията или борбата срещу системата. Авторът е бил с леви убеждения, но никога не е спестявал истината. Този роман е едно откритие за съвременната литература и изобщо не личи, че е писан преди 40 години. Оливер е ходил в клиники за алкохолици и е събрал много информация по темата. Романът се чете невероятно лесно. Диалогът е много стегнат и кинематографичен", отбеляза критикът пред Bulgaria ON AIR.