България сутрин

Водещи: Лора Инджова, Симеон Белев и Константина Живова. От 06,30 до 10,30

Водещи:
Лора Инджова, Симеон Белев, Константина Живова

Изпълнителен продуцент:
Катерина Илиева

Продуценти:
Деница Нейчева, Иво Тодоров

Редактори:
Тома Лазаров, Ели Кoюмджиева, Валерия Цветанова

Експерти: За проблемите на НЗОК – нова политическа стратегия

Дефицитът в касата не се лекува с демонополизация, обясниха доц. Спас Спасков и проф. Радослав Гайдарски
Публикувана: От:

Още по темата

 

Очакваният дефицит за годишния бюджет на Здравната каса е 35 милиона лева. Това стана ясно от думите на председателя на Надзорния съвет на касата Кирил Ананиев. 

"Решаването на този проблем изисква нова политическа стратегия, която управляващите трябва да създадат. Контрол има, но трудно се прилага, тъй като системата така е направена. Различните болници могат да спазарят лекарствата си от различни фирми на различни цени – това няма как да се следи в момента", отбеляза професор Радослав Гайдарски в студиото на "България сутрин". 

Според бившия директор на "Пирогов" доц. Спас Спасков проблемът идва от няколко разминавания.

"Основният проблем е, че ние се опитваме с инструменти от миналото да упражняваме контрол днес. Преди всичко беше обединено, а сега сме в пазарна система – трябват ни нови методи за контрол. Друго съществено разминаване е това между възможностите и обещанията. Здравната каса обещава повече, отколкото може да покрие", посочи той пред Bulgaria ON AIR.

Гайдарски подчерта, че дефицитът в НЗОК няма да бъде преборен чрез демонополизация, поне не по начина, по който е заложена. 

 

Коментари ( 0 )