България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

КНСБ поиска данък богатство... А трябва ли?

Финансистът Мика Зайкова и икономистът Владимир Каролев отхвърлиха това предложение пред Bulgaria ON AIR

12.09.2017 | 08:20 Редактор: Иван Берберов
КНСБ поиска данък богатство... А трябва ли?

Трябва ли да има данък богатство? КНСБ поиска по-заможните българи да бъдат облагани различно. 

Целият свят се занимава с един важен проблем - неравенството. Вероятно от КНСБ са се опитали да се преборят с това. По информация от БНБ от 2012 г. насам процентът бедни хора се е увеличил почти двойно. Това посочи финансистът Мика Зайкова в студиото на "България сутрин".

"България се развива по-бавно, отколкото трябва. С преразпределението на средствата държавата не може да забогатее, тъй като този, чиито доходи се облагат повече, ще бъде де-стимулиран да си върши работата и ще бъде ниско продуктивен. Абсолютно отхвърлям идеята на КНСБ", посочи икономистът Владимир Каролев пред Bulgaria ON AIR. 

Според Зайкова предложението на КНСБ е в посока прогресивно облагане, но ако се въведе действително ще повлияе на бедността, като направи бедните по-бедни.

"Въпросът е дали плоският данък е изчерпал възможностите си. Преките данъци, които са много ниски, няма накъде по-ниско да вървят. Ако ще правим нещо, трябва да направим реформа на цялата данъчна система", подчерта тя.

А притесненията на Каролев са, че "въвеждането на данък богатство ще увеличи бюрокрацията, ще увеличи разходите за данъчни служители и надали ще увеличи сериозно приходите".