България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Зрител сигнализира: Спешна помощ не изпраща екип след обаждане на 112

Д-р Димитър Ленков заяви пред Bulgaria ON AIR, че проблемът е в спешния телефон, но д-р Станимир Хасърджиев вижда и други недостатъци

11.09.2017 | 08:33 Редактор: Жанета Нейкова
Зрител сигнализира: Спешна помощ не изпраща екип след обаждане на 112

Зрител на Bulgaria ON AIR сигнализира, че той и близките му чакали с часове линейка на Спешна помощ да се отзове за техния случай, но тя така и не идва. След това нуждаещият се от лекарска грижа е били закаран до болницата от свой близък. 

Този казус постави въпроса в "България сутрин" какво е състоянието на Спешната помощ у нас?

"Диагнозата на пациента е била спукана язва. Това е спешно състояние, което налага по най-бързия начин пациентът да бъде транспортиран в лечебно заведение и опериран по спешност", разказа повече за случая бившият секретар на Български лекарски съюз д-р Димитър Ленков.

Според него проблемите в Спешна помощ се състоят в общата й организацията, като визира спешния телефон 112. 

"Сега звъните на 112 и се свързвате с един от шестте такива Кол центъра в България и оттам ви се обажда не медицинско лице, а оператор без такова образование. Диспечерът трябва да прецени неотложен ли е случаят или не и, след това да се свърже с оператор в съответния център. Чак тогава информацията достига до свободната линейка, която пристига при хората, а те са ядосани, че екипът е закъснял". Това обясни д-р Ленков пред Bulgaria ON AIR.

Запитан генезисът на проблема в Спешната помощ ли е телефон 112, другият гост на телевизията - председателят на Българската пациентска организация д-р Станимир Хасърджиев отговори отрицателно.

По думите му 112 съществува на територията на цяла Европа и това е смисълът му - независимо къде се намираме, да можем да подадем сигнал на един телефон за всичко, което ни се случва.

"Но как е организиран телефонът в България е друг проблем. Отделно - дали диспечерите имат минималните познания, за да отсяват случаите по спешност. Проблем също е и броят на екипите на Спешна помощ, които в момента на сигнализирания случай са били само 9", разясни Хасърджиев.