България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Шофиране в аварийната лента – трябвало нов закон и повече контрол

Христо Радков, доц, Спас Спасков и Илия Тодоров коментират пред Bulgaria ON AIR хитростта по пътищата на някои хора

06.09.2017 | 08:05 Редактор: Иван Берберов
Шофиране в аварийната лента – трябвало нов закон и повече контрол

Наскоро бяха пуснати кадри от линейка, която се опитва да си проправи път през нагли шофьори, които блокират аварийната лента. В публикуваното видео във Facebook се вижда как въпросните хитреци запречват пътя както напред, така и назад на екипа на Бърза помощ.

"Причината за забелязваме все повече шофьори да се движат в пътната лента е поради неясно дефинирания закон. Според него имаме право да се движим там ако имаме технически или медицински проблем. Това ще рече, че ако ни боли зъб или не ни работи климатикът можем да сме в аварийната лента. Изключително глупаво е дефиниран законът и е прекалено лесно някой да си измисли алиби", обясни  председателят на МЕНСА Христо Радков.

Според председателят на Асоциацията на пострадалите при катастрофи Илия Тодоров единствено предефиниране на закона няма да реши проблема.

"Определено има много пролуки в закона за движение по пътищата. Имаме нужда от нов закон, а не кърпен над 70 пъти. Но дори и новият закон не би оправил изцяло нещата. Видео контролът е най-добрата превенция, тъй като няма как да сложим патрулки да пазят аварийната лента", отбеляза той в студиото на "България сутрин".

А Радков добави, че не камерите биха променили неправомерното движение в аварийната лента, а изричната забрана и строгите глоби за подобни действия. 

За финал на разговора бившият директор на "Пирогов" доцент Спас Спасков посочи, че моралът е еднакво важен на закона, тъй като винаги ще има ситуации, които правилата няма да могат да предвидят и трябва да се действа съгласно вътрешният за човек кодекс.