България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Вот на недоверие по време на европредседателството?

От БСП загатнаха, че имат поводи, но Валерия Велева е категорична - би било контрапродуктивно!

01.09.2017 | 09:27 Редактор: Мария Аладжова
Вот на недоверие по време на европредседателството?

Новият политически сезон вече започна, а анализатори вещаят поредна порция от упреци и нападки по линията управляващи - опозиция.

Очаква се от ГЕРБ и БСП да сблъскат мнения относно антикорупционния закон, изтребителите, попълването на състава на ВСС и европредседателство на България.

Последното обаче в никакъв случай не бива да се превръща в повод за скандали, категорична е Валерия Велева, главен редактор на "Епицентър".

"За европредседателството трябва да се говори от държавническа гледна точка, а не от партийна. Това европредседателство е на България, не е нито на ГЕРБ, нито на БСП", коментира Велева в "България сутрин" по Bulgaria ON AIR.

По думите ѝ би било контрапродуктивно, ако от опозицията в лицето на БСП внесат вот на недоверие към кабинета "Борисов" по време на председателството. От партията обаче вече загатнаха, че имат поводи да го направят и тепърва предстои да обсъдят подобно развитие. 

"БСП в това отношение е зряла политическа сила, за да не извличат от европредседателството някакви теми", посочи още тя.

А журналистът Асен Григоров, който също бе събеседник по темата, определи действията на Столетницата като "гротескни" в стремежа си да се докажат като опозиция на управляващите.

Той изрази съмнения и относно ефективността на предвиждания закон за борба с корупция, като изрази мнение, че досега подобни механизми не са били ефективни. 

В първия работен ден след едномесечната ваканция парламентът има единствена точка в програмата си – въпроси от опозицията към здравния министър Николай Петров за развитието на Спешната помощ.

Правната комисия пък ще проведе обществено обсъждане по проекта на закона за борба с корупцията.