България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Спорна директива спря 300 камиона от движение

Превозвачите не могат да се защитят от принудителната мярка

31.08.2017 | 08:56 Редактор: Василена Василева
Спорна директива спря 300 камиона от движение

Над 300 камиона са спрени от движение за по три месеца в периода от януари до август, защото шофьорите им са нарушили забрана за преминаване през участък в ремонт. Казусът е породен от поправките в Закона за движение по пътищата, приети в 43-тото Народно събрание. 

Пред Bulgaria ON AIR Христо Христов, който е собственик на транспортна компания, сподели, че недоумява защо при положение, че шофьорите на автомобилите са нарушили правилника, фирмата превозвач трябва да бъде санкционирана. 

"Практически трудно можем да поемем отговорност за действията на хората. Всеки български гражданин трябва да спазва законите на държавата, независимо дали ги е прочел или не", категоричен бе той.

Председателят на Транспортната комисия в 43-тото Народно събрание Настимир Ананиев от своя страна подчерта, че промените в текста са въведени през 2016 г. и гласят, че транспортната фирма трябва да направи всичко необходимо да инструктира своите служители. А идеята за наказанието е изобщо да не се допускат подобни нарушения.  

"Спирането на тези камиони не е удар срещу собствениците на компаниите, това е удар срещу транспорта и икономиката на България", отсече експертът по пътна безопасност и бивш директор на КАТ Алекси Стратиев.

Той подчерта, че поправките в Закона са пълно безумие, тъй като няма никаква алтернатива да бъде доказано, че фирмата не носи вина за нарушенията на шофьорите.

Вижте повече във видеото.