България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Столичната библиотека кани читателите на планина

В неделя от 10 часа любителите на книгите ще се съберат на поляната на хижа "Алеко", а събитието е част от инициативата "Библиотека в планината"

25.08.2017 | 10:48 Редактор: Мария Аладжова
Столичната библиотека кани читателите на планина

За втора поредна година Столичната библиотека, съвместно с Дирекцията на Природен парк "Витоша", организира инициативата "Библиотека в планината". Тя е част от традиционните чествания по повод 122-та годишнина от организираното от Алеко Константинов масово изкачване на Черни връх и създаване на туристическото движение у нас. 

В неделя от 10 часа любителите на книгите ще се съберат на поляната на хижа "Алеко", разказа в ефира на "България сутрин" Таня Томова от Столичната библиотека.

Тя показа и исторически издания, които са притежание на библиотеката, а именно - първото издание на "До Чикаго и назад" от 1894 година. Екземплярът е успял да се съхрани по време на бомбардировките над София през 1944 година, а след това се е съхранявал в девическата прогимназия в София.

Друго любопитно първо издание е това на "Бай Ганьо" от 1895 година.

Предстои тези книги да бъдат дигитализирани, за да достигнат до българските читатели зад граница, съобщи още Таня Томова.