България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Европа срещу терора: Неподготвена, излъчваща сигнали на жертва!

Системата за национална сигурност на България е "Ела, вълчо, изяж ме", посочи експертът по антитероризъм Христо Смоленов

21.08.2017 | 08:21 Редактор: Тодор Петров
Европа срещу терора: Неподготвена, излъчваща сигнали на жертва!

Европа е във война, в която всяка битка е предпоследна и всяка победа е временна. Води се тотална война, за която Европа не е готова. Тя излъчва сигнали на жертва, които водят до нахъсване на агресора. Това обяви експертът по антитероризъм Христо Смоленов пред Bulgaria ON AIR след атаката в Барселона.

По думите му тероризмът нанася своите удари много по-бързо, отколкото механизмите на демокрацията могат да сработят. Според Смоленов рисковете за България се увеличават не само заради предстоящото европредседателство.

"В насипното състояние на нашата система за национална сигурност, това е покана "Ела, вълчо, изяж ме". България няма специализирана агенция за противодейтвие на терора", подчерта гостът в студиото на "България сутрин".

Христо Смоленов е на мнение, че в Европа трябва да се изгради нещо ново, което няма да зависи от подаянието на една или друга служба. Той настоя, че Европа трябва да се държи като субект на историческа отговорност.

"Време е за коориднирани кохерентни мерки. Италианската система на противодействие се оказва доста по-ефективна, защото своевременно експулсира хора, заподозрени в симпатии към тероризма", даде пример експертът по антитероризъм.

Смоленов посочи още, че е дошъл краят на камикадзетата и на сцената има нов профил на терориста - човек, който успява да нанесе своя удар и в много случаи се спасява.

"На пръв поглед безсмислените атентати играят мрачна роля в самообучението на тази самоорганизираща се система, каквато представлява съвременният тероризъм. Кутията на Пандора е отворена", предупреди гостът на Лора Инджова и Симеон Белев.