България сутрин

Водещи: Лора Инджова и Златимир Йочев. От 06,30 до 9,30

Водещи:
Лора Инджова и Златимир Йочев

Изпълнителен продуцент:
Румяна Симеонова

Продуцент:
Деница Нейчева

Редактор:
Тома Лазаров

Разходи > приходи: Кредитирането у нас расте!

Оптимисти или песимисти сме? Коментар от икономиста Илия Лингорски и финансиста Мика Зайкова пред Bulgaria ON AIR
Публикувана: От:

Още по темата

 

По данните на Националния статистически институт(НСИ) българите харчим повече, отколкото изкарваме. Според финансиста Мика Зайкова това се дължи на увеличаването на кредитирането.

"Тревожното е, че са се увеличили кредитите до 1000 лева от нефинансови институции, което ще рече, че това са пари изтеглени от хора, който имат лошо кредитно досие", отбеляза тя в студиото на "България сутрин".

И допълни, че ако българинът се чувства оптимистичен – кредитите за домакинство се увеличават, а често по-бедните опират до тегленето на бързо кредити, за да могат да си покрият битовите разходи.  

Но мнението на икономиста Илия Лингорски е, че животът на кредит не е типичен за държавата ни, тъй като на много места по света, като САЩ и Белгия, е така.

"Дали сме зле или добре? Това са емоционални категории. Тук догорим за динамика на икономиката. Слава Богу, че разходите надвишават доходите, иначе щяхме да имаме страшна инфлация. В среда на падащи лихви, предлагането на кредитиране се увеличава. Ако не искаш да харчиш повече, няма да теглиш повече пари", посочи той пред Bulgaria ON AIR.

За финал на разговора Лингорски сумира данните от НСИ и текущото положение в страната ни така:

"Преди избори в България няма значение, дали някой ще вдига или сваля данъците – важно е дали токът и водата ще са по-скъпи. Оптимизмът леко се увеличава – хората започват да харчат малко повече. Платежният баланс на икономиката ни е позитивен. Въпреки това остава навика, дори желанието да се чувстваме по-бедни от останалите държави".

Коментари ( 0 )