България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Експерти: ТОЛ система ще има, но на каква цена и за какви пътища?

Не мога да платя за път, който ми нанася щети, а не ми носи ползи, настоя председателят на българските превозвачи Красимир Лалов

16.08.2017 | 08:45 Редактор: Тодор Петров
Експерти: ТОЛ система ще има, но на каква цена и за какви пътища?

ТОЛ система ще има и се работи винетките да отпаднат, заяви в "България сутрин" бившият председател на Комисията по транспорт в НС Настимир Ананиев. Той обаче алармира, че информацията, която излиза, е тотално разнопосочна. 

"Министърът казва, че финансовият модел ще бъде направен, след като бъде внедрена системата. Това са прави преди, а не след това. Все още не се знае за кои пътища ще важи. Нормално е да важи само за магистралите", обясни Ананиев.

Той добави, че в контекста на въвеждането на ТОЛ системата за пътната мрежа у нас, никой не споменава за корупцията и състоянието на пътищата. Ананиев настоя, че съществува проблем с харченето на събираните пари и ниското качество на продукта, който се предлага.

Очаква се днес да бъдат отворени шестте оферти за платено преминаване по републиканските пътища, а ТОЛ системата да получи срок за въвеждане у нас. Най-после би трябвало да станат ясни имената на участниците в търга за 200 млн. лева.

Изпълнителният директор на Камарата на строителите в България инж. Иван Бойков посочи, че главна тежест на работещата в момента система е, че винетките се поемат като обем от хората с леки коли, което по думите му е несправедливо

"ТОЛ системата е нещо, което ще работи в бъдеще. Тя ще бъде базирана на GPS системата - хората няма да виждат бариери, входове и изходи от магистрали. Трябва обаче да се каже каква ще бъде средната цена за минаването", коментира той пред Bulgaria ON AIR и отбеляза, че автомобилите, които замърсяват повече, ще плащат повече.

Председателят на Националното сдружение на българските превозвачи Красимир Лалов също коментира темата пред Bulgaria ON AIR.

"Продължаваме да настояваме да има ТОЛ система, но когато се говори за прозрачност, е съвсем нормално да искаме параметрите. В цяла Европа под ТОЛ такса се разбира само заплащане на аутобан. В момента говорим, че в България с ТОЛ ще бъдат обложени първокласни и второкласни пътища. Можеш да вкараш ТОЛ система за нещо, което е лукс. Трябва да си дадем ясен отговор стават ли нашите аутобани за ТОЛ такса", обясни той.

Лалов е на мнение, че болшинството от първокласните пътища у нас не отговарят на никакви критерии. Той не е съгласен превозвачите да плащат за "трагични пътища, по които камионите им се чупят".

"Не мога да платя пътя Видин - София, защото той ми нанася щети, а не ми носи ползи. Не мога да платя всички части от аутобанната система, които не отговарят на никакви изисквания", категоричен бе Лалов.